Özel Okul Nakil İşlemleri
Kurumuzun başka bir binaya nakledilmesi için MEB tarafından şart koşulan belirli adımları ve prosedürleri uygulamanız gerekmektedir. İzin işlemlerini tamamlamayan kurumların yeni binalarında öğrenci kaydı yapmaları ve öğretime başlamaları yasak olduğu için okulunuzun kapatılmasını istemiyorsanız alanında uzman, bu işi yıllardır yapan danışmanlık firmalarına ihtiyacınız olacaktır.
Özel Öğretim Danışmanlık ve Rehberlik
- Kurum açılış işlemleri
- Kapatma, devir, nakil ve kurucu değişikliği
- Binanın uygun olup olmadığının tespiti
- Binanın uygun hale getirilmesi için yapılacak iyileştirme, tadilat ve onarım planlaması
- Kat yerleşim planı hazırlanması ve kontenjan tespiti
- Kurum binası için gerekli raporların çıkartılması
- Kurum açıldıktan sonra işleyişe yönelik yönlendirme ve danışmanlık
- MEB tarafından yapılan rutin denetimlere hazırlık
- Güncel mevzuat bilgilendirmesi
- Personel atama işlemleri
- Evrak takip ve öğrenci kayıt işlemleri
- Öğrenci sertifikasyon
- Kurum personel eğitimi
1- Adli sicil beyanının MEB yönetmeliğine uygun şekilde alınması.
2- Kurucu tüzel kişi ise özel öğretim kurumu işletmeciliği yapılacağına ilişkin ifade ile ortakların ve ortaklar arasında tüzel kişiler varsa o tüzel kişilerin de uyruğunun yer aldığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ana sözleşmenin yayımlanması ve MEB yönetmeliğine uygun şekilde dosyalanması.
3- Kurucu temsilcisinin; kurumu açma, kapatma, devretme ve benzeri işlemleri yürütme yetkisine sahip olduğunun da belirtildiği yönetim kurulu kararının Millî Eğitim Müdürlüğünce onaylı örneğinin temin edilmesi.(Tüzel kişilerde)
4- Binanın sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin teknik raporun MEB yönergelerine uygun şekilde alınması ve başvuru dosyasına eklenmesi.
5- Binanın ve çevresinin sağlık yönünden uygun olduğuna ilişkin raporun MEB yönergelerine uygun şekilde alınması ve başvuru dosyasına eklenmesi.
6- Binada yangına karşı gerekli önlemlerin alındığına ilişkin itfaiye müdürlüğünden gerekli raporların temin edilmesi ve başvuru dosyasına eklenmesi.
7- Dört adet 35×50 cm veya A3 ebadında kâğıtlara çizilmiş yerleşim planının MEB yönergelerine uygun şekilde çizdirilmesi ve başvuru dosyasına eklenmesi.
8- Farklı uygulama yapmak isteyen özel okullar için Bakanlıkça onaylanmak üzere hazırlanan kurum yönetmelik taslağı CD sinin (3 Takım) MEB yönergelerine uygun şekilde hazırlanması.
9- Resmî benzeri olmayan öğretim programı ve haftalık ders çizelgesi uygulayacak kurumlar için; Bakanlıkça onaylanmak üzere öğretim programının ve haftalık ders çizelgesi CD sinin (3 Takım) MEB yönergelerine uygun şekilde hazırlanması.
10- Özel öğretim kursu açacaklar ile lise ve dengi okul mezunlarına yönelik Ek-15’de yer alan bilim grubu çerçeve programlarını uygulayan temel liseler için; Genel Müdürlükçe onaylanmak üzere kurum tarafından hazırlanmış öğretim programının ve CD sinin (3 Takım) MEB yönergelerine uygun şekilde hazırlanması.
11- Yönetici çalışma izin teklifi ve kurum öğretime başlamadan önce nitelikleri de belirtilen tüm personele ilişkin çalışma izin tekliflerinin yapılacağına dair kurucunun yazılı beyanının MEB yönetmeliğine uygun şekilde hazırlanması.
12- Kurum binası kurucuya ait ise tapu senedi örneği; kurum binası kiralık ise binanın tapu senedi örneği ile başvuru tarihi itibariyle okullarda öğretim süresi kadar, diğer kurumlarda en az bir yıllık kira sözleşmesi aslı veya Millî Eğitim Müdürlüğünce onaylı örneğinin ilgili makamlardan temin edilmesi.
13- Denizcilik kursu, havacılık kursu gibi özellik arz eden kurumlar için ilgili bakanlığın uygun görüş yazısının MEB yönergelerine uygun şekilde alınması.
14- Yabancı uyruklular tarafından açılacak milletlerarası kurumlar için Bakanlar Kurulu Kararının MEB yönergelerine uygun şekilde temin edilmesi.
15- Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi sağlık hizmetleri alanı açacakların, okulun açılacağı ildeki hastanede öğrencilerinin eğitim göreceği alana uygun stajlarını yapacaklarına ilişkin hastane yönetimi ile yapılan protokolün MEB yönergelerine uygun şekilde hazırlanması.
16- 492 Sayılı Harçlar Kanunu gereği ruhsatları harca tabi kurum açacaklar için harç yatırıldığına dair onaylı belgenin MEB yönergelerine göre alınması ve başvuru dosyasına eklenmesi.
17- Organize sanayi bölgesi dışında özel meslekî ve teknik Anadolu lisesi (sağlık hizmetleri alanı hariç) açacaklar, öğrencilerinin eğitim göreceği alana uygun stajlarını yapacakları okulun açılacağı ildeki orta veya büyük ölçekli işletmelerle yapılan protokolün MEB yönergelerine uygun şekilde hazırlanması.
Kurumunuz veya sektörünüz için profesyonel tavsiyeler mi arıyorsunuz?
Yöneticilik Eğitimi Programı
Başarılı bir yönetici olmanın yollarını öğreneceğiniz Yöneticilik Kursu başlıkları:- İstanbul
- Ankara
- Bursa
- İzmir
- + 81 il
MADDE 16 – (1) Kurucu veya kurucu temsilcisi, kurumunu başka bir binaya nakledeceğini, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (d), (h), (ı), (k), (l) ve (m) bentlerinde belirtilen belgeler ve mevcut binadaki araç ve gereci yeni binaya taşıyacağına ve eksik araç ve gereci tamamlayacağına ilişkin kurucunun yazılı beyanıyla birlikte kaymakamlık veya valiliğe bildirir. Nakil yapılacak binanın; bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesine göre düzenlenecek raporun incelenmesi sonucunda, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde sayılan kurum açılacak bina, araç ve gereçle ilgili şartlara uygun olduğunun görülmesi hâlinde, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatını veren merci tarafından (Değişik ibare:RG- 8/8/2015-29439) on beş iş günü içerisinde kurum nakline izin verilir. Bu süre, okullar için evrakın Genel Müdürlük evrakına giriş tarihinden itibaren hesaplanır. Bu izin işlemi tamamlanmadan yeni bina veya binalarda öğretime başlanamaz ve öğrenci kaydedilemez.
(2) (Değişik:RG-7/9/2013-28758) Yangın, deprem, sel, sağlık sebepleri ve tahliye kararı gibi hâllerden dolayı binayı ani olarak terk etme durumunda kalan kurumlar; sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin rapor hariç diğer nakil şartları aranmaksızın kurumda uygulanan öğretim programlarına kayıtlı öğrenci veya kursiyer sayısına uygun başka bir binada valiliğin izniyle geçici olarak en çok bir yıl faaliyetine devam edebilir. Bir yıl sonunda şartları uygun binaya nakli yapılmayan kurumlardan mazeretleri uygun görülenlere Bakanlıkça bir yıl daha geçici izin verilebilir. (Değişik ibare:RG-3/7/2016- 29761) Kurumlara valiliklerce verilen geçici nakil izinleri Bakanlığa bildirilir. Verilen süre sonunda şartları uygun bina bulunarak nakil izni almayan kurumların kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir.
(3) İller arasında kurumların nakli yapılamaz.
Ayrıca başvuru yapmak için:
- Kurum binasının tapu fotokopisi veya öğretim süresince kira sözleşmesinin onaylı örneği
- Kurum bina ve çevresinin sağlık yönünden uygun olduğuna ilişkin rapor
- İtfaiye müdürlüğü raporu
- Kurum binasının sağlam ve dayanıklı olduğuna dair teknik rapor
- Mevcut binadaki araç ve gereci yeni binaya taşıyacağına ve eksik araç ve gereci tamamlayacağına dair kurucunun yazılı beyanı