Özel Muhtelif Kurslar Açma İşlemleri
Özel Muhtelif Kurslar Dönüşüm İşlemleri
Özel Muhtelif Kurslar Yerleşim ve Kontenjan İşlemleri
Kurucu-Kurucu Temsilcisi Değişiklik İşlemleri
Özel Muhtelif Kurslar Devir İşlemleri
Özel Muhtelif Kurslar Nakil İşlemleri
Özel Muhtelif Kurslar Kapatma İşlemleri
Özel Muhtelif Kurslar Personel Atama İşlemleri
Özel Muhtelif Kurslar Program İlavesi İptal Ekleme İşlemleri
Özel Muhtelif Kurslar İş ve İşleyişi İşlemleri
Özel Muhtelif Kurslar Personel Atama İşlemleri
Özel muhtelif kurslarda görevlendirilecek öğretmenlerin ve personelin MEB tarafından belirlenen niteliklere sahip olması gerekmektedir. Eğitim kurumunda MEB’in standartları dışında eğitmen çalıştıran özel muhtelif kurslar hakkında yasal işlemler yürütüldüğü için kurumunuzun kapatılmasını istemiyorsanız personel atama işlemleri konusunda hassasiyet göstermeniz gerekmektedir.Özel Öğretim Danışmanlık
Kurum açılış işlemleri- Kurum açılış işlemleri
- Kapatma, devir, nakil ve kurucu değişikliği
- Binanın uygun olup olmadığının tespiti
- Binanın uygun hale getirilmesi için yapılacak iyileştirme, tadilat ve onarım planlaması
- Kat yerleşim planı hazırlanması ve kontenjan tespiti
- Kurum binası için gerekli raporların çıkartılması
- Kurum açıldıktan sonra işleyişe yönelik yönlendirme ve danışmanlık
- MEB tarafından yapılan rutin denetimlere hazırlık
- Güncel mevzuat bilgilendirmesi
- Personel atama işlemleri
- Evrak takip ve öğrenci kayıt işlemleri
- Öğrenci sertifikasyon
- Kurum personel eğitimi
Danışmanlık Hizmetleri
MEB’in belirlediği standartların sağlanması, binaların fiziki özelliklerinin ve eğitim içeriklerinin MEB şartlarına uygun olması, MEB süreçlerinin tamamının takip edilmesi için uyguladığımız danışmanlık hizmetlerimizle sizi bu yorucu süreçte yalnız bırakmayarak yükünüzü hafifletiyoruz. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinizin açılış süreçlerini hızlı ve kesin sonuçlu şekilde tamamlıyoruz. Size sadece en iyi bildiğiniz işi, eğitimciliği, yapmak kalıyor.Kurumunuz veya sektörünüz için profesyonel tavsiyeler mi arıyorsunuz?
- İstanbul
- Ankara
- Bursa
- İzmir
- + 81 il
MADDE 25 – (1) Kurumlarda aşağıda belirtilen personel görevlendirilir.
- a) Okullarda;
1) Kurum Müdürü,
2) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Aynı bina veya kampüste bulunan okullar dışında diğer okullarda isteğe bağlı olarak müdür yardımcısı,
3) Okulun kademe ve türüne uygun sınıf ve alan öğretmeni,
4) (Değişik:RG-3/7/2016-29761) Özel eğitim okullarında kontenjana bakılmaksızın, ilkokullarda kayıtlı öğrenci sayısı 250 ve daha fazla, ortaokul ve ortaöğretim okullarında kayıtlı öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanlara rehber öğretmen,
5) (Değişik:RG-3/7/2016-29761) İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarında kayıtlı öğrenci sayısının 500 ve daha fazla olması halinde ikinci rehber öğretmen,
6) (Değişik:RG-3/7/2016-29761) Uzman öğretici ve ayrıca ölçme ve değerlendirme servisi elemanı, yatılı okullarda belletmen, usta öğretici ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak görevlendirilir.
- b) Çeşitli kurslarda;
1) Kurum müdürü,
2) Kurs programına uygun öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici, (Mülga ibare:RG- 13/1/2017-29947) (…)
3) Kurslarda müdür yardımcısı ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak görevlendirilir.
- c) (Mülga:RG-5/7/2014-29051)
ç) (Mülga:RG-20/6/2017- 30102)
- d) Hizmet içi eğitim merkezlerinde;
1) Kurum müdürü,
2) Merkezin programına uygun öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici,
3) Müdür yardımcısı ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak görevlendirilir.
- e) Uzaktan eğitim;
1) Kurum müdürü,
2) Uygulanan programa uygun öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici,
3) Teknik personel,
4) Diğer personel ise isteğe bağlı olarak görevlendirilir.
- f) (Ek:RG-13/1/2017-29947) Özel öğretim kurslarında;
1) Kurum müdürü,
2) İlgili bilim grubu programına uygun öğretmen veya uzman öğretici,
3) Müdür yardımcısı ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak görevlendirilir.
- g) (Ek:RG-20/6/2017- 30102) Sosyal etkinlik merkezlerinde;
1) Kurum müdürü,
2) Kurumda uygulanan sanatsal ve sportif faaliyetler için öğretmen, uzman öğretici veya usta öğretici,
3) Kurumda kütüphane ile ödev ve proje araştırma salonlarında görevli lisans mezunu personel,
4) Sosyal etkinlik merkezinin belediye mücavir alanı içerisindeki farklı binalarındaki faaliyetleri
yürütmek üzere bir sorumlu eğitim personeli veya müdür yardımcısı,
5) Diğer personel ise isteğe bağlı olarak görevlendirilir.
Görevlendirme
MADDE 26 – (1) Eğitim personelinin çalışma izin teklifleri;
- a) Genel müdür, genel müdür yardımcısı ve müdürler için kurucular veya kurucu temsilcileri,
- b) Yöneticiler dışındaki eğitim personeli için müdür tarafından yapılır.
(2) Bakanlıkça ön izin belgesi verilen yabancı uyrukluların çalışma izinleriyle ilgili işlemler, 27/2/2003 tarihli ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ve 29/8/2003 tarihli ve 25214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.
(3) Kurum müdürlüğünce, çalışma izni verilmesi istenen eğitim personelinin (Ek ibare:RG- 5/7/2014-29051) ve diğer personelin bu izne esas olan belgelerini eksiksiz olarak tamamlamak suretiyle evrakı kurumun doğrudan bağlı bulunduğu millî eğitim müdürlüğüne teslim edilir. Nitelik ve şartları uygun bulunanlara müracaattan itibaren 10 gün içinde çalışma izni valilikçe düzenlenir. Valilikten çalışma izni alınmadan personel işe başlatılamaz.
(4) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Okullarda görevli öğretmenler ile (Mülga ibare:RG- 12/4/2016-29682) (…) uzman öğreticiler haftada en fazla aylık karşılığı 20 saat, ders saati ücretli 20 saat olmak üzere toplam 40 saate kadar ders okutabilir. (Mülga cümle:RG-13/1/2017-29947) (…) Okul öncesi eğitim kurumlarından derslik sayısı üçten az olan okullarda okul öncesi öğretmenliğine kaynak teşkil eden fakültelerden mezun olan okul müdürü tam gün ders okutabilir.
(5) Okullar dışındaki kurumlarda eğitim personeli haftada en fazla 40 saate kadar ders okutabilir. (Ek cümleler:RG-20/6/2017- 30102) Sosyal etkinlik merkezlerinde ise asıl görevli aylık ücretli görevlendirilen eğitim personelinin çalışma süresi haftalık azami 40 faaliyet saati olup hangi gün ve saatlerde çalışacağı kurum yönetimince belirlenir. Ancak aylık karşılığı faaliyet saati süresi haftalık 40 saatten az belirlenen personele 40 saate kadar tamamlamak üzere ders saati ücreti karşılığı görev verilebilir.
(6) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Okullarda görevli yöneticiler haftada 6 saat aylık karşılığı, 6 saat ders saati ücretli olmak üzere toplam 12 saat, diğer kurumlarda görevli yöneticiler ise haftada toplam 12 saat ders okutabilir.
(7) (Değişik:RG-5/7/2014-29051) Kurumlarda, hizmet satın alınması yöntemiyle istihdam edilen personelde bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan suçlardan mahkûm edilmemiş olma şartı aranır. Hizmet satın alınan işletme tarafından kurumda istihdam edilen personelin belgeleri en geç üç gün içerisinde kurum yönetimine teslim edilir ve kurum yönetimince saklanır.
Yöneticilerin nitelikleri
MADDE 30 – (1) Kurumlara müdür ve müdür yardımcısı olarak atanacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:
- a) Milletlerarası kurumlar ile yabancı okullarda görevlendirilecekler hariç Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- b) (Mülga:RG-2/8/2013-28726)
- c) (Değişik:RG-3/7/2016-29761) Özel okullarda; resmî veya özel öğretim kurumlarında en az iki yıl asıl görevli olarak öğretmenlik yapmış olmak veya öğretmenlik yapma koşullarını taşıyıp en az iki yıl asıl görevli uzman öğretici olarak görev yapmış olmak.
ç) Okullar dışındaki kurumlarda lisans mezunu olmak.
(2) (Ek:RG-20/6/2017- 30102) Öğretmenlik yapma koşullarını taşıyanlardan kurumlara müdür/müdür yardımcısı olarak atananların bu görevlerde geçirdikleri süre öğretmenlikte geçirilen süre olarak kabul edilir.
Kurucu veya kurucu temsilcisinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 31 – (1) Kurucu veya kurucu temsilcisi; kurumda eğitim ortamının sağlanması, gerekli maddi imkânların hazırlanması, yeterli personelin istihdamı, araç ve gerecin temini, kurum binasının kullanılabilir duruma getirilmesi, eğitim personeli ile diğer personelin aylık ve ücretlerinin zamanında ödenmesi, sigorta ve vergi ile ilgili işlerin usulüne uygun ve zamanında yapılması gibi hususlardan birinci derecede sorumludur.
(2) Müdürlük görevi bulunmayan kurucu veya kurucu temsilcisi, kurumun eğitim ve öğretimine ve bunlarla ilgili yönetim işlerine karışamaz.
Kurum müdür ve müdür yardımcısının görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 32 – (1) Kurum müdürünün görevleri şunlardır:
- a) Programların amacına uygun şekilde yürütülmesi, başarının artırılması, eğitimin kaliteli olarak sürdürülmesi için gerekli önlemleri almak,
- b) Kurumun üye olması hâlinde oda, vakıf, dernek, birlik ve benzeri sivil toplum örgütleri ile özel ve resmî kurum ve kuruluşlarda kurumunu temsil etmek,
- c) Eğitim personelinin çalışma izni ve çalışma iznini uzatma onay tekliflerini zamanında yapmak,
ç) Eğitim-öğretim yılı öncesi gerekli hazırlıkları yapmak, etkinlikleri planlamak, personel arasındaki görev paylaşımını yapmak, ders dışı etkinlikler için gerekli izinleri almak,
- d) Yönetim görevini aksatmamak şartıyla alanında olmak üzere isteğe bağlı olarak haftada en fazla 12 saat ders okutmak,
- e) Resmî dengi kurumların tabi olduğu yönetmelikler ve özel öğretim kurumlarıyla ilgili mevzuatla verilen diğer görevleri yapmak.
(2) Kurum müdürü kurumun yönetiminden, kurumun amacı doğrultusunda öğrenci veya kursiyerlerin yetiştirilmesinden, eğitim ve öğretim faaliyetleri ile rehberlik hizmetlerinin planlanmasından ve yürütülmesinden kurucu veya kurucu temsilcisine varsa genel müdüre, Bakanlığa ve diğer resmî makamlara karşı sorumludur.
(3) Kurum müdürü aynı zamanda kurucu veya kurucu temsilcisi olduğunda kurumun mali işlerinden de sorumludur.
(4) Kurum müdür yardımcısı, kurum müdürünün vereceği görevleri yapar. Müdürün izinli veya raporlu olduğu sürelerde müdüre vekâlet eder.
Eğitim personelinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 33 – (1) Okulda görevli öğretmen, uzman öğretici ve usta öğretici, dengi resmî okulların tabi olduğu yönetmeliklerde belirtilen görevleri ve okul müdürünün vereceği diğer görevleri yapar.
(2) Okullar dışındaki kurumlarda görevli eğitim personeli, öğrenci veya kursiyerlerin başarısının artırılması ve programlar doğrultusunda en iyi şekilde yetiştirilmeleri için gerekli çalışmaları yürütür ve kurum müdürünün vereceği diğer görevleri yapar.
(3) (Ek:RG-20/6/2017- 30102) Sosyal etkinlik merkezlerinde görevli eğitim personeli, öğrencilerin ödev ve projelerine ilişkin araştırmalar ile öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılımını sağlar ve kurum yönetiminin vereceği diğer görevleri yapar. Bu merkezler için ikinci fıkra hükümleri uygulanmaz.